Mustapäistä eroon

Häiritseekö sinua mustapäät ihollasi? Mustapäät ovat hyvin yleisiä ja niitä voi esiintyä missä vain kasvoilla tai muualla iholla, mutta yleisimmin alueilla, jotka ovat öljyisiä. Mustapäät ovatkin ihon omaa öljyä, eli talia sekä kuollutta ihosolukkoa, jotka yhdessä jumittuvat ihohuokoseen.

Miten mustapäät syntyvät?

Tukkeutuminen tapahtuu, kun kuollut ihosolukko ei irtoa tarpeeksi nopeasti ja täten estää talin leviämisen iholla. Tällöin tali kietoutuu kuolleisiin ihosouluihin ja tukkii ihohuokosen. Mikäli iho pääsee sulkeutumaan, muodostuu tästä valkopää, joka voi tulehtua finniksi. Mikäli iho taas jää auki huokosen päältä, tali ihohuokosessa hapettuu ja muuttuu mustaksi luoden mustapään.

On hyvä kuitenkin tietää, että nenässä esiintyvät pienet mustapäitä muistuttavat tummat pisteet eivät ole mustapäitä, vaikka nenässä voikin lisäksi esiintyä mustapäitä. Nämä ovat talisäikeitä, joita esiintyy lähes kaikilla, mutta joiden näkyvyyttä voi vähentää samoilla tuotteilla ja tekniikoilla kuin mustapäitä.

Miten mustapäistä pääsee eroon?

Ensiksi kannattaa tietää, mitä ei ainakaan kannata tehdä mustapäälle. Monet haluavat lähteä repimään ja painamaan mustapäitä ulos ihohuokosista likaisin sormin tai mustapäiden poistoon tarkoitetulla työkalulla. Molemmissa tapauksissa kuitenkin riskinä on, että ihohuokonen ärtyy ja jopa tulehtuu entisestään ja iho voi myös vaurioitua liian kovasta paineesta.

Mikäli haluat puristaa mustapään ulos, käytä hanskoja tai desinfio kätesi, pehmitä ihoa lämpimällä vedellä kastellulla pyyhkeellä ja käytä kevyttä painetta poistossa. Mikäli mustapää ei lähde kevyellä otteella, ei sitä kannata puristaa ulos. Tällainen mustapäiden mekaaninen poisto ei kuitenkaan juuri auta talisäikeiden näkyvyyden vähentämiseen, vaikka niitä saakin irti esimerkiksi mustapäälaastarilla. Mekaanisesti poistetut talisäikeet tulevat nimittäin aina takaisin. Sama pätee usein myös mustapäihin.

Apua kuorivista hapoista

Tehokkaampi ratkaisuja mustapäihin löytyy kuitenkin niille tarkoitetuista kosmetiikkatuotteista. Ainesosista paras mustapäiden hoitoon on Salisyylihappo. Salisyylihappo on BHA-happo, eli se on öljyliukoinen ja pääsee syvälle ihohuokoseen liottamaan sen tukkinutta talia puhdistaen ihohuokosen. Salisyylihappoa löytyy molemmista Kiwi Clear -sarjan tuotteesta.

Kiwi Clear Gel Cleanser on mainio päivittäinen tapa pitää mustapäät loitolla. Puhdistustuotteessa salisyylihappo on hieman hellävaraisempi, sillä se huuhdellaan pois iholta, ja siksi sitä voi huoletta käyttää päivittäin. Puhdistaessa kuorivaa tehoa saa lisättyä sormen päiden aiheuttamalla hankauksella, mutta siltikään ihoa ei tule liian rajusti hangata pestessä.

Kiwi Clear Serum on sitten hieman tehokkaampi tuote, joten hyviin tuloksiin riittää 1-3 käyttökertaa viikossa, mutta ihotyypistä riippuen myös päivittäinen käyttö on mahdollista. Kiwi Clear Serum sisältää saman määrän salisyylihappoa kuin puhdistusgeelikin, eli 0,5 %, mutta jätettävänä tuotteena se vaikuttaa iholla pidempään. Lisäksi seerumin sisältämät AHA- ja PHA-hapot puhdistavat ja kuorivat ihohuokosia ympäröivää ihoa, mikä myös auttaa ihon tasaisuuden ja hehkun tavoittelussa.

Hellävaraisempia keinoja mustapäihin

Salisyylihappoa miedompi tehoaine ihohuokosten ja mustapäiden hoitoon on niasiiniamidi. Niasiiniamidia löytyy Watermelon Dew -sarjan seerumista ja voiteesta sekä Kiwi Clear -seerumista. Niasiiniamidi auttaa kontrolloimaan ihon ylimääräistä öljyyntymistä, mikä vähentää mustapäiden syntymistä ja nopeuttaa niiden luontaista häviämistä. Niasiiniamidi sopii kaikille ihotyypeille, joten sitä on helppo lisätä rutiini myös kuivemmalle ja herkemmälle iholle esimerkiksi Watermelon Dew -seerumin kautta.

Viimeinen hyvä tapa poistaa mustapäitä on öljypuhdistuksen kautta. Moni puhdistusöljy mainostaa tehoavansa erityisesti mustapäihin ja laajentuneisiin ihohuokosiin, mutta todellisuudessa kaikki öljypohjaiset puhdistustuotteet auttavat tässä. Avain tehokkasti syväpuhdistavaan öljypuhdistukseen, esimerkiksi Watermelon Sorbet Balm -puhdistusbalmilla, on puhdistusaika.

Öljypuhdistus ei samalla tavalla kuivata ihoa kuin vesipohjainen puhdistus, joten sitä voi huoletta tehdä vaikka useita minuutteja. Voit kuitenkin huomata mustapäiden ja talisäikeiden lähtevät iholta jo parin minuutin öljypuhdistuksen jälkeen. Säännöllinen tehokas öljypuhdistus onkin mainio avain sileämpään, pehmeäpään ja hehkuvampaan ihoon ihan kaikille ihotyypeille.


Jaa artikkeli eteenpäin

usein kysyttyä

Tutustu tarkemmin tuotteisiimme

Smuuti Skin yhdistää korealaisen kosmetiikan laadun ja vitamiinipitoiset hedelmäuutteet herkullisiin tuotteisiin. Tutustu tarkemmin toimintaamme, arvoihimme ja tuotteidemme raaka-aineisiin Usein kysyttyä -sivulta.