Herkän ihon hoito

Iho voi olla monella tavalla herkkä. Tyypillisimmät herkkyydet ovat herkkyys mekaaniselle rasitukselle, herkkyys voimakkaille aineille ja herkkyys allergeeneille. Iho voi olla herkkä riippumatta ihotyypistä, mutta moni herkkäihoinen hoitaa ihoaan pääasiassa herkkyys edellä. Herkkää ihoa tulee hoitaa niin valitsemalla sopivat tuotteet kuin valitsemalla oikeat tekniikat.

Puhdista hellävaraisesti

Ihon puhdistaminen on vaihe, jossa ihonhoito voi mennä helposti heti pieleen herkällä iholla. Iho tulisi puhdistaa ainesosilla ja tuotteilla, jotka eivät kuivata ihoa liikaa. Vahvat tensidit, korkea pH sekä liika hankaus voivat ärsyttää herkkää ihoa ja jopa vaurioittaa sitä. Kannattaa siis valita ihon öljyisyyden tai kuivuuden mukaan joko hellävarainen kosteuttava puhdistusgeeli, vaahtoamaton puhdistusmaito tai täysin öljypohjainen puhdistusbalmi.

Kuorivat puhdistustuotteet, puhdistusharjat sekä muuta puhdistusta tehostavat välineet kannattaa jättää väliin herkkäihoisena. Liian pitkään puhdistaminen voi myös järkyttää herkkää ihoa. Herkänkin ihon voi kaksoispuhdistaa, mikäli molemmat tuotteet ovat tarpeeksi hellävaraisia.

Vältä vahvoja aktiiviaineita

Herkän ihon kannattaa kaikissa ihonhoitotuotteissa välttää vahvoja aktiiviaineita. Iso pitoisuus C-vitamiinia, Retinoideja tai kuorivia happoja ovat usein aivan liikaa herkälle iholle. Pienemmät pitoisuudet tai hellävaraisemmat vaihtoehdot, kuten Niasiiniamidi, sopivat usein paremmin herkälle iholle.

Vältä tyypillisiä allergeeneja

Ihminen voi olla allerginen lähes mille tahansa ihonhoidon ainesosalle. Siksi allergioiden tiedostaminen ja allergisten reaktioiden ennakoiminen on erittäin hankalaa. Kannattaakin ensiksi testata uusia ihonhoitotuotteita ranteeseen tai korvan taakse ja katsoa, aiheutuuko siitä reaktiota ennen kuin levittää tuotetta koko kasvoille.

Jokainen meistä voi siis olla allerginen jollekin ainesosalle tietämättämme ja allergia voi myös kehittyä allergisoivien ainesosien johdosta. Herkkäihoisten kannattaakin välttää erityisesti tyypillisiä allergeeneja, kuten hajusteita, eteerisiä öljyjä sekä tiettyjä väri- ja säilöntäaineita.

Vältä tyypillisiä ihoärsykkeitä

Vahvojen ja allergisoivien ainesosien lisäksi on myös yleisesti ihoa helposti ärsyttäviä ainesosia, kuten haihtuvat alkoholit, mentoli sekä tietyt aurinkosuoja-aineet. Näiden välttäminen tai minimoiminen voi auttaa joitakin herkkäihoisia vähentämään ihoärsytystä.

Käytä rauhoittavia ainesosia

Vältettävien ainesosien lista voi tuntua pitkältä, mutta on myös monia ainesosia, jotka hyödyttävät herkkää ihoa. Pantenoli, Centella ja Niasiiniamidi ovat kaikki mainioita ainesosia herkän ihon hoidossa. Näitä ainesosia löytyy esimerkiksi Smuutin vesimeloni- ja persikkatuotteista. Ihoärsytyksen ja tulehdusreaktioiden vähentäminen auttaa välittömään epämukavuuteen, mutta myös edistää ihon kokonaisvaltaista terveyttä.

Käytä vahvistavia ainesosia

Ihon suojamuuri kannatta pitää kunnossa, jotta iho ei reagoi yhtä helposti vahvoihin ainesiin, allergeeneihin tai ihoärsykkeisiin. Samat ohjeet pätevät pitkälti ihon suojamuurin vaalimiseen, mutta sen korjaamiseen kannattaa käyttää Keramideja, Kolesterolia sekä rasvahappoja. Näitä löytyy muun muassa Smuutin Peach Barrier -voiteesta.

Käytä tasapainottavia ainesosia

Suojamuurin lisäksi ihon mikrobiomin hoito voi auttaa vähentämään herkkyyttä ja ärtymystä iholla. Mikrobiomia voi jälleen vaalia edellä mainituilla tekniikoilla, mutta sitä voi vahvistaa pre-, pro- ja postbioottisilla ainesosilla. Esimerkiksi fermentoidut ainesosat auttavat tässä.

 

Koska herkkyyksiä on tosiaan monia erilaisia, kaikkien ei tarvitse noudattaa kaikkia näistä ohjeista. Osalle riittää hajusteettomuus ja osan iho reagoi näidenkin jälkeen jo pelkkään kosketukseen. Mikäli ihosi herkkyys kuitenkin vaivaa sinua, kannattaa aloittaa ihonhoidon räätälöinti näistä vinkeistä.


Jaa artikkeli eteenpäin

usein kysyttyä

Tutustu tarkemmin tuotteisiimme

Smuuti Skin yhdistää korealaisen kosmetiikan laadun ja vitamiinipitoiset hedelmäuutteet herkullisiin tuotteisiin. Tutustu tarkemmin toimintaamme, arvoihimme ja tuotteidemme raaka-aineisiin Usein kysyttyä -sivulta.